Skip to content

Fricamping

Er du en av dem som er lei overfylte eller fulle campingplasser? Synes du prisene begynner å bli høye? Eller ønsker du bare å oppleve mer av vår fantastiske natur og være fri til å campe «hvor du måtte ønske»?

Her kommer litt info om hva som skal til for å kunne fricampe:

Hvor kan man parkere/fricampe?

I Norge har vi heldigvis Allemannsretten. Denne sammen med sunn fornuft og respekt for våre medmennesker gir et godt utgangspunkt. Vil man lese mer om denne retten kan den leses her: Allemannsretten (miljodirektoratet.no). Reglene er ganske like i Sverige. Men mange andre land er det generelt ikke lov å campe «hvor som helst». Sett deg godt inn i reglene før du reiser videre ut i verden.

Dette gir oss en del muligheter til fricamping: Langs offentlig vei (men utenfor veibanen), begrenset til 2 døgn (uten grunneiers tillatelse) før man må flytte seg. Det er unntak for fricamping på høyfjellet eller langt fra bebyggelse, da kan man stå lenge så lenge man ikke påfører nevneverdig skade eller ulempe.

Rasteplasser er gode steder å stå et døgn (vanligvis begrenset med skilt).

Men man bør passe på at man ikke ødelegger underlaget, respekter grunneier og andre mennesker som måtte være i området, vi vil ikke anbefale å campe på parkeringsplasser ved kirker eller andre steder hvor folk kan reagere negativt på tilstedeværelsen. Det er ikke lov å kjøre bobil/campingvogn ut i utmark. Reglene er her: Motorferdsel i utmark: Slik er reglene – Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)

Strøm:
Strøm er ofte en begrensende faktor. Følgende elementer bruker mye strøm, og bør vurderes eliminert eller byttet ut (eller ikke brukes):
– Gammeldagse pærer (bytt til LED)
– AC
– Kaffetrakter
– Kjøleskap på 12V eller 230V (om det ikke er kompresjonskjøleskap)
– Varmeovner som går på 230V

Når det gjelder andre elementer som bruker strøm kan man fikse det meste med solceller og batteribank. Men det er lurt å tenke gjennom hva du vil bruke av andre strømkrevende apparater, for jo mer strøm du trenger, jo mer koster det.

 

Fricamping

Følgende elementer kan man bruke ganske mye av om man har litt størrelse på batteriet (fortrinnsvis Lithium):

– Varmeapparat som går på gass eller diesel/bensin
– LED-lys
– TV
– WIFI-Ruter (mobilt internett)
– Varmtvann (fra gass eller bensin/diesel)
– Vannkoker
– Kaffemaskin
– Airfrier
– Vaffeljern
– Hårføner

Og når man har lite strøm igjen kan det fylles opp med solceller (fastmonterte eller sammenleggbare), ved å kjøre en tur (om man har en OK DC/DC lader), ved å fyre opp ett aggregat (for de som ønsker det) eller ved å koble seg til landstrøm ved en campingplass, bobilparkering eller el ladestasjon for elbiler (sørg for å ha med rett ledning).

For å få tips om hvordan beregne ditt strømbehov kan du lese denne enkle oversikten: Hvilken løsning skal jeg velge? – bobilfrihet.no
For å lese mer om lading under kjøring kan du lese mer her: DC-DC ladere til bobil – bobilfrihet.no

Vann:
Sørg for å fylle opp vanntanken om du ser for deg å bli lenge «ute». Man kan forlenge tiden ved å ha med mer vann på kanner eller ha med seg vannpumpe og slange for å fylle opp fra en elv eller et vann i nærheten. Noen velger også å filtrere dette vannet, for å forhindre mulig forurensning i vannet.

Toalett:
Dersom du har toalettkassett kan det være lurt å starte med en tom kassett, evnt ha med en ekstra kassett så man ikke må tømme denne umiddelbart. Det er også mange som velger å urinere utendørs, så kassetten ikke fylles så raskt.

Mat:
I tillegg til å fylle opp kjøleskapet bør man ha med litt tørrfor med næring, enten vi snakker om grøt, rosiner, nøtter aller annet som vil falle i smak.

Mobil-dekning:
Etter en viss pandemi har flere fått øynene opp for camping-kontor. Kort vei til friluft og natur når arbeidsdagen er ferdig. Da blir dekning viktig, for å lese mer om dette temaet kan du finne det her:
Trenger du bedre dekning når du er på farten? – bobilfrihet.no

Apper vi kan anbefale:

Topo GPS

Topo GPS: Topo GPS er en intuitiv GPS-navigasjon ved hjelp av topografiske kart over Norge med målestokk 1:50.000 fra Kartverket. Appen gjør din iPhone/iPad til en komplett GPS-enhet inkludert en ruteplanlegger basert på detaljerte topografiske kart. Kartene kan lagres på din iPhone/iPad, slik at Topo GPS kan også brukes uten Internett-tilkobling.

Cara Maps

CaraMaps: Tilbyr info om steder å parkere, campingplasser og bobilparkeringer.

Park4night

Park4Night hjelper deg å finne stedene hvor du kan slappe av, overnatte eller fricampe. Her ligger det mange skjulte perler med utsiktspunkter, bekker og strender.

Bobilappen

Bobilappen viser bobilparkering, tømmestasjoner, campingplasser, LPG-stasjoner, verksteder osv som er i nærheten.

Tømmestasjoner i Norge

Tømmestasjoner i Norge

Fricampingq

Dersom du skal fricampe i Sverige har vi hørt at appen som heter fricamping skal være bra (men ikke testet den selv)

Kanskje du også er interessert i å lese dette?

Denne nettsiden bruker cookies. Ved å fortsette å bruke denne nettsiden, samtykker du til dette.  Les mer